کانون فرهنگی هنری کوثر طالخونچه - حجاب و عفاف از منظر رهبر معظم انقلاب
دسته
پیوندهای روزانه
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 28939
تعداد نوشته ها : 14
تعداد نظرات : 2
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

حجاب و عفاف از منظر رهبر معظم انقلاب

 

 

                                        

 

مقام معظم رهبري در مورد حجاب و عفاف فرمودند : جايگاه زن و نوع حضور او در جامعه اسلامي، يكي از مسائل مهمي است كه حتي در تعيين سرنوشت جامعه نقش ايفا مي كند.

به گزارش روابط عمومي استانداري بوشهر ؛ حضرت آيت ا... سيدعلي خامنه اي درباره حجاب و عفاف زنان فرمودند، جايگاه زن و نوع حضور او در جامعه اسلامي، يكي از مسائل مهمي است كه حتي در تعيين سرنوشت جامعه نقش ايفا مي كند. از همين رو دين  اسلام به عنوان كامل ترين اديان به اين موضوع توجه خاصي داشته و احكام و دستورات روشني در مورد چگونگي حضور زن در اجتماع و اهميت حجاب براي وي صادر كرده است.

رهبر معظم انقلاب اظهار داشتند : از ديدگاه اسلام حفظ عفت و پاكدامني زنان نقش تعيين كننده اي در سالم سازي جامعه اسلامي دارد و حتي حفظ جايگاه و منزلت زن به حفظ حجاب و عفت او برمي گردد. در نقطه مقابل يكي از راههاي اساسي دشمن جهت ضربه زدن به اسلام و نظام جمهوري اسلامي، ترويج و حمايت از بي بندوباري و مقابله با حجاب و عفاف  است.

وي تصريح كردند : از روزهاي اوليه هجوم استعمارگران اروپايي به ممالك اسلامي اين حربه براي ضربه زدن به اسلام مورد استفاده قرار گرفته است. در شرايط كنوني نيز دشمن با انواع روشها اعم از راه اندازي شبكه هاي مبتذل ماهواره اي، ساختن سي دي هاي مستهجن و ترويج آنها در سطح جامعه، قاچاق مواد الكلي، تبليغ و ترويج پارتي هاي مختلط دختران و پسران، حمايت از جريانات فمنيستي و... قصد دارد تا ضمن مقابله با اعتقادات اسلامي و به ابتذال كشاندن جوانان، جامعه ايران را سرگرم مسائل بي ارزش كرده و آن را از دستيابي به آرمانهاي خود باز دارد. مقام معظم رهبري در بسياري از ديدارهايي كه با جوانان داشته اند به نوعي به اين تهديد اشاره نموده و در جايي مي فرمايند: «جوانان ايران اسلامي بدانند كه استكبار براي بيرون راندن آنها از صحنه اين مبارزه اي كه در آن، فتح و پيروزي حتما نصيب ملتهاست و لاغير، مشغول پول خرج كردن و طراحي انواع نقشه هاست.

 

مقام معظم رهبري گفتند : هدف اين نقشه ها، شما جوانان مؤمن و انقلابي و شجاعي هستيد كه ايستاده ايد، تا هدفهاي انقلاب و امامتان را تا آخرين رقم به تحقق برسانيد و هر مانعي را از سر اين راه برداريد. هر حركتي كه منجر به اين بشود كه نسل جوان احساس كند بايد از صحنه مقاومت كناره بگيرد، اين حركت، باواسطه يا بي واسطه، مربوط به امريكا و نظام استكباري است؛ اين يك معيار كلي است. هر كاري كه در كشورهاي ديگر كردند، اين جا هم مي خواهند بكنند: سرگرم كردن جوانان به مسائل جنسي، سرگرم كردن جوانان به مسائل شخصي، آلوده كردن جوانان به مواد مخدر و مسكر، منحرف كردن ذهن جوانان از آرمانهاي انقلابي و اهداف اصلي، متوجه كردن آنها به اهداف كوچك و جزيي و صنفي و امثال اينها، متزلزل كردن ايمان نسل جوان به اسلام، متزلزل كردن ايمان نسل جوان به اصول انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي و حتي به امام، و نيز هر چيزي كه در راه اين مبارزه ي عظيم به كار گرفته مي شود و وجودش لازم است، آن را در چشم نسل جوان، بي رنگ و بي اثر و بي فايده و مهمل جلوه دادن.

ايشان تأكيد كردند : اگر شما جايي چيزي در اين مضمونها ديديد، در كتابي خوانديد، در رمان ترجمه شده يا نوشته شده اي مطالعه كرديد، در مقاله ترجمه شده اي يا در شعر و يا در فلسفه بافي مشاهده كرديد، حتي در تظاهرات به اصطلاح جسورانه و پرخشمي چيزي از اين قبيل ديديد، آن را متهم كنيد؛ بدانيد كه تصادفي نيست؛ بدانيد كه امريكا از شما مي ترسد.»  (حديث ولايت، ج 8)با وجود هشدارهاي مكرر معظم له در اين باره، اما اين حقيقت تلخ وجود دارد كه در جامعه كنوني ما از دو سو ارزش حجاب و عفاف مورد حمله قرار گرفته است: از يك طرف مظاهر     بي حجابي و بي عفتي گسترش يافته و از طرف ديگر جريانات غربگراي مدعي حقوق زنان (فمنيست ها) با علم كردن ادعاي طرفداري از حقوق زن، سعي مي كنند ديدگاه ليبرالي غرب در مورد زنان را بر افكار عمومي جامعه غالب كنند. در حاليكه فمنيسم خود پوششي بر استفاده ابزاري از زنان است و بدون اينكه به جوانب حقيقي شخصيت زن توجه داشته باشد و تنزل دادن مقام زن به بهره كشي جنسي توسط غرب را زير سئوال ببرد، به دنبال مطرح كردن بيشتر آن در اجتماع آن هم با همان ويژگي مورد نظر ليبراليسم است. از ديدگاه رهبري «در حقيقت، نهضت دفاع از زنان در غرب، يك حركت دستپاچه، يك حركت بي‏منطق، يك حركت مبتني بر جهالت، بدون تكيه به سنّتهاي الهي و بدون تكيه به فطرت و طينت زن و مرد بود كه در نهايت به ضرر همه تمام شد؛ هم به ضرر زنان، هم به ضرر مردان، و بيشتر به ضرر زنان. اين قابل تقليد نيست. اين فرهنگي نيست كه در كشور اسلامي كسي به آن نگاه كند و بخواهد از آن چيزي ياد بگيرد؛ اين را بايد طرد كرد.» (30/7/76) اين حركت به مراتب خطرناكتر از گسترش نمودهاي بي حجابي است؛ چرا كه به صورت  پايه اي ديدگاه اسلام در مورد چگونگي حاضر شدن زن در اجتماع را به چالش مي كشد. از اين رو بايد علاوه بر تبليغ ديدگاه اسلام در مورد اهميت حجاب و عفاف، ادعاهاي پوچ جريانات غربگرا را نيز پاسخ داد.

نظريه پرداز بزرگ نظام جمهوري اسلامي، حضرت آيت الله العظمي خامنه اي با شناخت نسبت به اهميت موضوع، مباحث كارشناسي و عالمانه مفيدي در مورد نگاه اسلام به جايگاه زن و لزوم حفظ حجاب و عفاف، دارند كه ضروري است جهت دفاع از ديدگاه اسلام در اين باره به بيانات معظم له توجه نمود:الف) نقد نگاه غرب به موضوع زن:يكي از مباحث اساسي مقام معظم رهبري پيرامون جايگاه زن، نقد نگاه غرب و آشكار كردن  ظلم هاي مدعيان كنوني دفاع از حقوق زن نسبت به زنان است.

وي فرمودند : اسلام نگاه بسيار پيشرفته اي به جايگاه زنان دارد و اتفاقا اين غرب است كه با نگاه ابزاري به زن و سوء استفاده از آن مقام و موقعيت وي را تنزل داده است:«دنياي استكباري سرشار از جاهليّت، در اشتباه است كه خيال مي‏كند ارزش و اعتبار زن به اين است كه خود را در چشم مردان آرايش كند تا چشمهاي هرزه به او نگاه كنند و از او تمتّع گيرند و او را تحسين نمايند. بساط آن‏چيزي كه امروز به‏عنوان «آزادي زن» در دنيا و از سوي فرهنگ منحطّ غربي پهن‏شده‏است، برپايه اين است كه زن را در معرض ديد مرد قرار دهند تا از او تمتّعات جنسي ببرند. مردان از آنها لذّت ببرند و زنها وسيله التذاذ مردان شوند. كساني كه در دنياي جاهل و غافل و گمراه تمدّن غربي ادّعا مي‏كنند طرفدار حقوق بشرند، در حقيقت ستمگران به زن هستند.»بر همين اساس معظم له، غرب را ملزم به پاسخگويي درباره چرايي پايمال كردن حقوق زنان  مي دانند و مي فرمايند:«اين، يكي از آن ميدانهايي است كه ما در مقابل دنياي استكباري مدّعي هستيم. من بارها به گويندگان و مبلّغين قضيه زن عرض كرده‏ام: اين ما نيستيم كه بايد از موضع خودمان دفاع كنيم؛ اين فرهنگ منحط غرب است كه بايد از خودش دفاع كند. آنچه را كه ما براي زن عرضه مي‏كنيم، چيزي است كه هيچ انسان انديشمند با انصافي نمي‏تواند منكر شود كه «اين براي زن خوب است.» ما زن را به عفّت، به عصمت، به حجاب، به عدم اختلاط و آميزش بي‏حد و مرز ميان زن و مرد، به حفظ كرامت انساني، به آرايش نكردن در مقابل مرد بيگانه - براي آن‏كه چشم او لذّت نبرد - دعوت مي‏كنيم. اين بد است؟ اين كرامت زن مسلمان است. اين كرامت زن است.

ايشان اظهارداشتند : آنهايي كه زن را تشويق مي‏كنند كه خود را به گونه‏اي آرايش دهد كه مردان كوچه و بازار به او نگاه كنند و غرايز شهواني خودشان را ارضا كنند، بايد از خودشان دفاع كنند كه چرا زن را تا اين حد پايين مي‏آورند و تذليل مي‏كنند؟! آنها بايد جواب بدهند. فرهنگ ما، فرهنگي است كه انسانهاي والا و انديشمند غرب هم آن را مي‏پسندند و رفتارشان همين‏طور است. در آن‏جا هم خانمهاي عفيف و سنگين و متين و زنهايي كه براي خودشان ارزشي قائلند، حاضرنيستند خودشان را براي ارضاي غرايز شهواني بيگانگان و هرزه‏ چشمها وسيله‏اي قرار دهند. فرهنگ منحط غربي، از اين قبيل زياد دارد.»(25/9/71)

مقام معظم رهبري در مورد  ب)نارسائي هاي فرهنگ غرب در مورد زن فرمودند:«اساسا نگرش غربي نسبت به زن، يك نگرش مبني بر عدم برابري و عدم تعادل است. شما به شعارهايي كه در غرب داده مي‏شود، نگاه نكنيد؛ اين شعارها پوچ است و حاكي از واقعيت نيست. فرهنگ غربي را از اين شعارها نمي‏شود فهميد. فرهنگ غربي را بايد در ادبيّات غربي جستجو كرد. كساني كه با ادبيّات اروپايي، با شعر اروپايي، با رمان و داستان و نمايشنامه‏هاي اروپايي آشنا هستند، مي‏دانند كه در چشم فرهنگ اروپايي، از دوران قرون وسطي‏ و بعد از آن تا اواسط قرن فعلي، زن موجود درجه دوم بوده است! هر چه بر خلاف اين ادّعا كنند، خلاف مي‏گويند. شما به نمايشنامه‏هاي معروف شكسپير انگليسي نگاه كنيد، ببينيد با چه نفسي و با چه زباني و با چه ديدي در اين نمايشنامه‏ ها و ساير ادبيّات غربي به زن نگاه مي‏شود! مرد در ادبيات غربي، سرور و ارباب زن و اختياردار اوست، كه بعضي از نمونه هاي اين فرهنگ و آثار آن، امروز هم باقي است.»

ايشان اظهار داشتند : « پايه تمدن امروز اروپايي، همان فرهنگ رومي است. يعني امروز آنچه كه بر سر تا پاي فرهنگ اروپايي و غربي و به تبع آنها فرهنگ امريكايي و خرده‏ريزهاي غرب حاكم است، همان اصول و خطوطي است كه در امپراتوري روم وجود داشته؛ همانهاست كه امروز ملاك و معيار است. آن زمان هم زنان را به بالاترين مقام مي‏رساندند، احترامشان مي‏كردند و به آرايشها و زيورها تزيينشان مي‏كردند؛ اما براي چه؟ براي اشباع يكي از خاكي‏ترين و مادّي‏ترين خصلتهاي بشري در مرد! اين، چه‏قدر توهين و چه‏قدر تحقير نسبت به انسان و نسبت به جنس زن است!»(4/10/1370)« امروز هم وقتي زني با مردي ازدواج مي‏كند و به خانه شوهر مي‏رود، حتّي نام خانوادگي او عوض مي‏شود و نام خانوادگي مرد را بر خود مي‏گذارد.

مقام معظم رهبري گفتند : در فرهنگ اروپايي، وقتي زن با همه موجودي و املاك خود ازدواج مي‏كرد و به خانه شوهر مي‏رفت، نه فقط جسم او در اختيار شوهر قرار مي‏گرفت، بلكه تمام اموال و املاك و داراييهاي او هم كه از پدر و خانواده‏اش به او رسيده بود، متعلّق به شوهر مي‏شد! اين حقيقتي است كه غربيها نمي‏توانند آن را انكار كنند.»«نكته مهم اين است كه حتّي وقتي در اروپا براي زن حقّ مالكيت معيّن شد - طبق بررسي موشكافانه جامعه‏شناسان خودِ اروپا - به خاطر اين بود كه كارخانه‏ها كه تازه بساط فناوري مدرن و صنعت در غرب را گسترده بودند، احتياج به كارگر داشتند؛ اما كارگر كم بود و احتياج به كارگرِ زياد احساس مي‏شد. لذا براي اين كه زنان را به كارخانجات بكشانند و از نيروي كارشان استفاده كنند - كه البته مزد كمتري هم هميشه به زنان مي‏دادند - اعلان شد كه زن داراي حقّ مالكيت است! در اوايل قرن بيستم بود كه اروپاييان حقّ مالكيت را به زن دادند.

ايشان ادامه دادند : اين، آن نگرش افراطي و غلط و ظالمانه نسبت به زن در غرب و در اروپاست. يك افراطِ اين‏چنين، در مقابل تفريط هم دارد. وقتي نهضتي به نفع زنان در چنان فضايي به وجود مي‏آيد، طبعاً دچار تفريط هايي از طرف مقابل مي‏شود. لذا شما مي‏بينيد در طول چند ده سال، آن‏چنان فساد و بي‏بند و باري در غرب به وسيله آزادي زنان به راه افتاد و رواج پيدا كرد كه خود متفكّران غربي را دچار وحشت كرد! امروز دلسوزان و مصلحان، انسانهاي خردمند و باانگيزه در كشورهاي غربي، از آنچه پيش آمده است، متوحّش و ناراحتند و البته نمي‏توانند هم جلوِ آن را بگيرند.»(30/7/76)ج)جايگاه زن در نگاه اسلامي:در مقابل نگاه ناقص و اهانت آميز غرب به موضوع زن، ديدگاه اسلام نگاهي سازنده به زنان دارد؛ چرا كه « اسلام برخلاف آنجوري كه هميشه در نظامهاي طاغوتي وجود داشته است كه با چشم ديگري اصلاً به زن نگاه ميكردند، به زن شخصيت ميدهد. در اسلام وقتي براي مؤمن نمونه ميخواهند مشخص بكنند، نمونه‌ي زن معين ميكنند. «و ضرب اللَّه مثلا للّذين امنوا امرأت فرعون»؛ اين نفر اول، «و مريم ابنت عمران»، نفر دوم؛ نمونه براي للذين آمنوا، دو زن. نمونه براي للذين كفروا هم دو زن: «امرأت نوح و امرأت لوط كانتا تحت عبدين من عبادنا ... فخانتاهما».يعني زن را نه فقط محور و عبرت و آئينه‌اي براي زنان، بلكه براي كل جامعه قرار ميدهد. ميشد يك مرد انتخاب بكنند. نه، اين در مقابله‌ي با آن نگاه انحرافي و غلطي است كه نسبت به زنان وجود داشته. اين نگاه، هميشه هم تحقيرآميز نبوده؛ اما هميشه غلط بوده.»(28/7/88)

مقام معظم رهبري بعد از ترسيم اين ديدگاه كلي اسلام در مورد زنان، به نكات ديگري اشاره   مي كنند كه به طور مشخص نشان دهنده نگاه پيشرفته اي اسلام به حقوق و جايگاه زنان است. در اين نگاه، پيشرفت و تعالي زنان در عرصه اجتماع بدون استفاده ابزاري از آنها و تحت ظلم قرار گرفتن آنها مورد هدف است.

خطوط اصلي بيانات معظم له در اين باره در ذيل ارائه مي شود:1- جلوگيري از تحت ستم بودن زن: « هدف اسلام در دفاع از حقوق زنان اين است كه زن تحت ستم نباشد و مردْ خود را حاكم بر زن نداند. در خانواده، حدود و حقوقي هست. مرد حقوقي دارد، زن هم حقوقي دارد و اين حقوق به‏شدّت عادلانه و متوازن ترتيب داده شده است.» (30/7/76)

2- زن و مرد از يك جنس هستند: «شما بينيد اين آيه‏ي شريفه در مورد زن و مرد - عمدتاً در داخل خانواده - چه مي‏فرمايد. «و من آياته ان خلق لكم من انفسكم ازواجا» يعني از جمله‏ي نشانه‏هاي قدرت الهي يكي اين است كه براي شما انسانها، از نوع خودتان و از جنس خودتان همسراني قرار داد؛ براي شما مردان، زنان را و براي شما زنان، مردان را. از خودتان هستند؛ «من انفسكم»، جنس جداگانه‏اي نيستند، در دو رتبه جداگانه نيستند؛ همه يك حقيقتند، يك جوهر و يك ذاتند. البته در بعضي از خصوصيات، با هم تفاوتهايي دارند؛ چون وظايفشان دو تاست.» (30/7/76)

3- جلوگيري از پايمال شدن حقوق زنان: «طبيعت الهي زن و مرد در محيط خانواده، طبيعتي است كه براي زن و براي مرد رابطه‏اي فيمابين به وجود مي‏آورد كه آن رابطه، رابطه عشق و مهرباني است: «مودّة و رحمة». اگر اين رابطه تغيير پيدا كرد، اگر مرد در خانه احساس مالكيت كرد، اگر به چشم استخدام و استثمار به زن نگاه كرد، اين ظلم است. اگر زن محيط امن و توأم با امنيتي براي درس خواندن، براي كار كردن، براي احياناً كسب درآمد و براي استراحت نداشته باشد، اين ظلم و ستمكاري است. هر كس كه موجب اين ظلم شود، بايد قانون و جامعه اسلامي با او مقابله كند.» (30/7/76)«چنانچه نگذارند زن به تحصيلات صحيح و به علم و معرفت دست پيدا كند، اين ظلم است. اگر شرايط طوري باشد كه زن فرصت پيدا نكند به خاطر زيادي كار و فشار كارهاي گوناگون، به اخلاق خود، به دين خود و به معرفت خود برسد، اين ظلم است. اگر زن امكان پيدا نكند كه از مايملك خود به طور مستقل و با اراده خود استفاده كند، اين ظلم است. اگر به زن در هنگام ازدواج، شوهري تحميل شود - يعني خود او در انتخاب شوهر نقشي نداشته باشد و اراده و ميل او مورد اعتنا قرار نگيرد - اين ظلم است. اگر زن، چه آن وقتي كه داخل خانه با خانواده زندگي مي‏كند و چه در صورتي كه از شوهر جدا مي‏شود، نتواند از فرزند خود بهره عاطفي لازم را ببرد، اين ظلم است. اگر زن استعدادي دارد - مثلاً استعداد علمي دارد، استعداد براي اختراعات و اكتشافات دارد، استعداد سياسي دارد، استعداد كارهاي اجتماعي دارد - اما نمي‏گذراند از اين استعداد استفاده كند و اين استعداد شكوفا شود، ظلم است.» (30/7/76)

4- دفاع اخلاقي از زن در خانواده: «يك نكته ديگر كه بايد مورد توجّه باشد، دفاع اخلاقي و قانوني از زن، بخصوص در داخل خانواده است. دفاع قانوني با اصلاح قوانين و ايجاد قوانين لازم و دفاع اخلاقي با طرح اين مسأله و مواجهه با كساني كه اين را درست نمي‏فهمند و زن را در خانه، مستخدمِ مورد ستمِ مرد، بدون تمكّن از خودسازي معنوي تلقّي و اين‏گونه هم عمل مي‏كنند. بايد با اين فكر با قوّت و شدت مقابله شود؛ البته به شكل كاملا منطقي و عقلاني.» (30/7/76)معظم له در پايان اين بحث هشدار مي دهند كه در زمينه دفاع از حقوق و جايگاه زنان « از بحثهاي انحرافي در اين زمينه‏ها بايد اجتناب شود. بعضي كسان به عنوان اين كه از زن دفاع مي‏كنند، به بحثهاي انحرافي كشانده مي‏شوند و بعضي از مسائل از قبيل ديه و امثال اينها را مطرح مي‏كنند؛ در حالي كه اينها بحثهاي انحرافي است.» (30/7/76)

د) اهميت حجاب و عفاف در حفظ حقوق و جايگاه زنان: اما در راستاي دفاع از شخصيت حقيقي زن، رعايت حجاب و عفاف مهم ترين مسئله محسوب مي شود؛ چرا كه از ديدگاه مقام معظم رهبري عامل اصلي پيشرفت مادي و تعالي معنوي زنان حفظ حجاب و عفت است.

ايشان مي فرمايند: «ما كه روي حجاب اين‏قدر مقيديم، به خاطر اين است كه حفظ حجاب به زن كمك مي‏كند تا بتواند به آن رتبه معنوي عالي خود برسد و دچار آن لغزشگاههاي بسيار لغزنده‏يي كه سر راهش قرار داده‏اند، نشود.»بنابراين به بيان ايشان « هر حركتي كه براي دفاع از زنان انجام مي‏گيرد، بايد ركن اصلي آن رعايت عفاف زن باشد. در غرب به خاطر اين‏كه به اين نكته توجّه نشد - يعني مسأله عفت زنان مورد اهتمام قرار نگرفت و به آن اعتنايي نكردند - كار به اين بي‏بندو باريها كشيد. نبايد بگذارند عفّت زن - كه مهمترين عنصر براي شخصيت زن است - مورد بي‏اعتنايي قرار گيرد. عفّت در زن، وسيله‏اي براي تعالي و تكريم شخصيت زن در چشم ديگران، حتّي در چشم خودِ مردان شهوتران و بي‏بندوبار است.

رهبر معظم انقلاب اظهار داشتند : عفّت زن، مايه احترام و شخصيت اوست. اين مسأله حجاب و مَحرم و نامَحرم و نگاه كردن و نگاه نكردن، همه به خاطر اين است كه قضيه عفاف در اين بين سالم نگهداشته شود. اسلام به مسأله عفاف زن اهميت مي‏دهد. البته عفاف مرد هم مهمّ است. عفاف مخصوص زنان نيست؛ مردان هم بايد عفيف باشند. منتها چون در جامعه، مرد به خاطر قدرت جسماني و برتري جسماني، مي‏تواند به زن ظلم كند و برخلاف تمايل زن رفتار نمايد، روي عفّت زن بيشتر تكيه و احتياط شده است.» (30/7/76)

وي در مورد لزوم رعايت حجاب در محيط دانشگاهي فرمودند:« محيط دانشگاهها بسيار مهمّ است. در محيط دانشگاهها، خانمهاي دانشجو و استاد بايد بكوشند روحيه و فرهنگ اسلامي را ترويج كنند. اجازه ندهيد به كساني - اگر خداي نكرده در دانشگاههاي كشور هستند - كه نسبت به حجاب اسلامي يا زنان و دانشجويان دخترِ مسلمان بي‏احترامي كنند. اجازه ندهيد كه اينها بتوانند افكار فاسد را منتشر كنند. محيط دانشگاه بايد محيط اسلامي باشد؛ محيطي براي رشد انسان طراز اسلام؛ انساني كه الگويش فاطمه زهرا سلام‏اللَّه‏عليهاست. و اين، براي آينده كشور فوق‏العاده مهم است.» (25/9/71)

ايشان درباره پرهيز از تحت الشعاع قرار گرفتن عفت و حجاب به خاطر كار كردن عنوان داشتند :«اسلام با كاركردن زن موافق است. نه فقط موافق است، بلكه كار را تا آن‏جا كه مزاحم با شغل اساسي و مهمترين شغل او، يعني تربيت فرزند و حفظ خانواده نباشد، شايد لازم هم مي‏داند. اما اين كار نبايد با كرامت و ارزش معنوي و انساني زن منافات داشته‏باشد. نبايد زن را تذليل كنند و او را وادار به تواضع و خضوع نمايند. تكبر از همه انسانها مذموم است، مگر از زنان در مقابل مردان نامحرم! زن بايد در مقابل مرد نامحرم متكبّر باشد. «فلا تخضعن بالقول»؛ در حرف‏زدن مقابل مرد نبايد حالت خضوع داشته‏باشد. اين، براي حفظ كرامت زن است. اسلام اين را مي‏خواهد و اين الگوي زن مسلمان است.» (25/9/71)

وي فرمودند :  بحث پوشش زن نبايد از هجوم تبليغاتي غرب متأثر باشد:« بايد توجه كنيد كه هيچ بحثي در اين زمينه‏هاي مربوط به پوشش زن، از هجوم تبليغاتي غرب متأثر نباشد؛ اگر متأثر از آن شد، خراب خواهد شد. مثلاً بياييم با خودمان فكر كنيم كه حجاب داشته باشيم، اما چادر نباشد؛ اين فكر غلطي است. نه اين‏كه من بخواهم بگويم چادر، نوع منحصر است؛ نه، من مي‏گويم چادر بهترين نوع حجاب است؛ يك نشانه ملي ماست؛ هيچ اشكالي هم ندارد؛ هيچ منافاتي با هيچ نوع تحركي هم در زن ندارد. اگر واقعاً بناي تحرك و كار اجتماعي و كار سياسي و كار فكري باشد، لباس رسمي زن مي‏تواند چادر باشد و - همان‏طور كه عرض كردم - چادر بهترين نوع حجاب است. البته مي‏توان محجبه بود و چادر هم نداشت؛ منتها همين‏جا هم بايستي آن مرز را پيدا كرد. بعضيها از چادر فرار مي‏كنند، به خاطر اين‏كه هجوم تبليغاتي غرب دامنگيرشان نشود؛ منتها از چادر كه فرار مي‏كنند، به آن حجاب واقعي بدون چادر هم رو نمي‏آورند؛ چون آن را هم غرب مورد تهاجم قرار مي‏دهد! شما خيال كرده‏ايد كه اگر ما چادر را كنار گذاشتيم، فرضاً آن مقنعه كذايي و آن لباسهاي "و ليضربن بخمرهنّ علي جيوبهنّ " و همانهايي را كه در قرآن هست، درست كرديم، دست از سر ما بر مي‏دارند؟ نه، آنها [غرب]به اين چيزها قانع نيستند؛ آنها مي‏خواهند همان فرهنگ منحوس خودشان عيناً اين‏جا عمل بشود؛ مثل زمان شاه كه عمل مي‏شد.» (25/9/71)ه)

مقام معظم رهبري در مراسم تنفيذ حكم رياست جمهوري سيد محمد خاتمي در سال  1380به لزوم برخورد قاطع قانوني با بدحجابي به صراحت فرمودند: «يك جريان فساد هم فسادهاي اخلاقي و رواج منكرات است. با اين هم بايد مقابله و مبارزه كرد. ما خوب مي‏دانيم، اين جزو تعاليم اسلام است كه با زبان و تبيين بايد مردم را با فضايل اخلاقي آشنا كرد و از منكرات دور نگه‏داشت. اين به جاي خود درست؛ اما با شيوع منكرات و با تظاهرِ به آن بايد مقابله كرد. اسلام مرتكبِ منكر را نصيحت و هدايت مي‏كند؛ اما حد هم براي او مي‏گذارد. با صِرف زبان و توصيه نمي‏شود كاري كرد. قدرت نظام بايد جلوِ سيرِ فحشا و فساد را بگيرد. اجازه ندهيد كه هوسهاي يك عدّه معدود و يك گروه كوچك و اندك در داخل جامعه، موجب اغواي ذهن و فكر دختر و پسر جوان و مرد و زن مؤمني شود كه هيچ انگيزه فسادي ندارند. شما بايد جلوِ آن‏گونه افراد را بگيريد. همه مسؤولان بخشهاي مختلف كشور در اين زمينه مسؤولند.

وي تأكيد كردند : اجازه ندهيد عدّه‏اي با تكيه به نام آزادي - كه واقعاً بايد بر عنوان مظلوم آزادي گريست كه چه سوء استفاده‏هايي از اين نام مي‏شود - منكرات و فحشا و بي‏بندوباري را در جامعه رايج كنند. عكس‏العملِ آن اين است كه عدّه‏اي به نظام بدبين شوند؛ مثل اوّل مشروطه. البته تخلّف از قانون و خروج از مدار قانوني براي مقابله با هر چيزي كه به نظر انسان منكر مي‏آيد - بدون اجازه حكومت - خودش يك جرم است؛ مگر نهي از منكر زباني، كه بارها گفتيم نهي از منكر زباني جايز و واجب و وظيفه همه است و در هيچ شرايطي هم ساقط نمي‏شود؛ اما آن‏جايي كه نوبت اجرا و عمل برسد، همه بايد طبق قوانين عمل كنند. هيچ چيزي مجوّز اين نيست كه بگويند چون نيروي انتظامي و قوّه قضايّيه عمل نكردند، خودمان وارد ميدان شديم؛ نخير، آن روزي كه لازم باشد مردم براي حادثه‏اي خودشان وارد عمل شوند، رهبري صريحاً به آنها خواهد گفت.» (11/5/80)

با توجه به بيانات مقام معظم رهبري در مورد جايگاه زن در ديدگاه اسلامي و اهميت حجاب و عفاف وي، و نيز با توجه به بحث مقابله با بي حجابي كه در اين روزها مطرح شده است،  مي توان چند نكته را مطرح كرد:1- ديدگاه غرب در مورد زنان، مبتني بر استفاده ابزاري از زن براي ارضاء نامشروع تمايلات جنسي است و شخصيت زن را صرفا به همين موضوع تنزل داده است. جريانات غربگراي مدعي دفاع از حقوق زنان كه در كشور ما نيز فعال هستند، در چارچوب همين نگاه ليبرالي فكر مي كنند. در حاليكه اسلام با نگاهي همه جانبه به شخصيت زن، به دنبال پيشرفت مادي و تعالي معنوي زن است بدون اينكه تحت ظلم يا بهره كشي غير اخلاقي قرار گيرد.

2- در نگاه اسلام، حفظ حجاب و عفاف اصل مهمي در حفظ منزلت زن دارد و نقش تعيين كننده اي در سلامت جامعه اسلامي و ارزش هاي اسلامي دارد. از همين رو در ديدگاه مقام معظم رهبري توجه ويژه اي به ارزش حجاب براي زنان و لزوم حفظ آن شده است.

3- همانگونه كه مقام معظم رهبري به روشني اشاره مي كنند بايد متصديان قانوني با قاطعيت در مقابل ترويج بي حجابي وابتذال بايستند. در اين راه نبايد تنها به اقدامات فرهنگي دلخوش كرد؛ بلكه بدحجابي و رواج منكرات پيرامون آن پديده شومي است كه هم بايد نمودهاي ظاهري آن را از بين برد و هم ريشه هاي تقويت اين پديده نظير تفكرات فمنيستي را خنثي كرد و در اين راه بهره گيري از اقدامات قانوني مقتدرانه و تبليغ فرهنگي بايد با يكديگر لحاظ شود. بايد دانست كه برخي از بي حجابي ها، نشأت گرفته از سازماندهي و تشكيلات هدايت شده دشمنان نظام است و سبب مي شود تا ساير افراد عادي هم به اين وادي كشيده شوند. تهيه و توزيع فيلم هاي مستهجن، قاچاق مواد الكلي، گسترش ماهواره و... همگي با مشاركت مستقيم و غير مستقيم دشمن رقم مي خورد؛ بنابراين در پديده اي كه نقش فعال دشمن در آن بارز است، اكتفا كردن به اقدامات فرهنگي نه تنها فايده نخواهد داشت؛ بلكه سبب غفلت از ساير اقدامات شده و حاشيه امني را براي مروجان بي حجابي فراهم مي كند. تركيب اقدامات سخت، نيمه سخت و نرم در اين كار راهگشاست، ضمن اينكه همه اين اقدامات بايد توسط نهادهاي قانوني انجام شود.

دسته ها :
دوشنبه بیستم 6 1391